Hotels in Dubai

Een vakantie in Dubai betekent kiezen uit een enorm aantal hotels. Sinds de enorme expansie van Dubai is het aanbod van hotels ook flink toegenomen. Het hotelaanbod is inmiddels zeer divers, waarbij er werkelijk voor ieder budget wel een slaapplekje te vinden is. De enige kanttekening is dat de allergoedkoopste hotels naar westerse maatstaven niet al te best zijn. Deze hotels die vooral in het oude deel van Dubai gelegen zijn worden vooral gebruikt voor familieleden van buitenlandse arbeiders uit o.a. India, Pakistan en de Filippijnen te herbergen.



Luxe hotels

Een segment waar Dubai sterk in is, is het luxe segment. Dubai telt tientallen vijfsterrenhotels waarbij de een nog imposanter is dan de ander. Halverwege de jaren negentig was het aantal hotelbedden in luxe hotels beperkt tot ongeveer duizend, tegenwoordig zijn kunnen er tienduizenden hotelgasten tegelijkertijd terecht in luxe hotels. De opmars van het luxe segment is door de Jumeirah Group gestart door de bouw van het vijfsterren Jumeirah Beach Hotel dat vormgegeven is in de vorm van een enorme golf. Toen deze af was verrees daarnaast het zelfbenoemde zevensterrenhotel Burj Al Arab. Dit prestigieuze hotel met kamers die in het laagseizoen beginnen rond de tweeduizend euro per nacht is nog steeds een hoogstaand staaltje architectuur die mede gezichtsbepalend is voor Dubai. De manier om hier als niet-gast binnen te komen is door reservering in een van de restaurants, de high tea (reserveer wel nadrukkelijk de sky view bar) of ‘s avonds in dezelfde bar een cocktailreservering (minimaal 2 cocktails per persoon verplicht à raison van minimaal 25 euro per stuk).

De afgelopen jaren is er zelfs binnen het vijfsterrensegment een onderverdeling gekomen. Een groot deel van de vijfsterren hotels behoort tot het ‘normale’ topsegment. Hier vallen bijvoorbeeld ketens zoals Hilton, Sheraton, Rotana, Radison Blu, Le Meridien, Sofitel en Marriott onder. Wie goed zoekt die kan een standaard kamer in de meeste van deze hotels boeken voor prijzen die tussen de 150 en 250 euro per kamer per nacht liggen. In Dubai is er ook nog een extravagant luxe klasse aanwezig waar hotels onder vallen zoals het eerder genoemde Burj Al Arab, het immense Atlantis The Palm, One&Only Royal Mirage, Al Qasr, Mina A’Salam, het Armani hotel in Burj Khalifa en The Palace Downtown Dubai. De kamerprijzen beginnen in deze hotels meestal rond de 500 tot 600 euro of zelfs nog hoger. Je overnacht dan wel in het beste dat Dubai te bieden heeft.

Middenklasse hotels

Het aantal middenklasse hotels is de afgelopen jaren flink toegenomen. Men heeft goed beseft dat je alleen richten op de rijkere toeristen uiteindelijk nooit kan leiden tot de hoeveelheden gasten en inkomsten die Dubai nodig heeft om de miljarden aan investeringen terug te kunnen verdienen. Het aantal hotelkamers met kamerprijzen die beginnen bij zo’n 75-80 tot ongeveer 120 tot 150 euro per nacht is op dit moment misschien wel het snelst groeiende segment binnen het accommodatie-aanbod op Dubai. Voor deze prijzen krijg je over het algemeen comfortabele en schone kamers in hotels die van de meeste gemakken voorzien zijn. De hotels in deze prijsklassen liggen vaak op goed bereikbare locaties, niet zelden vlak bij populaire toeristische attracties zoals de Dubai Marina, winkelcentra zoals de Mall of the Emirates of in de wijk Bur Dubai. Sommigen liggen zelfs met uitstekend uitzicht op het strand aan The Walk zoals het Amwaj Rotana en Sofitel Dubai Jumeirah Beach.

Goedkope hotels

De onderkant van de markt was vroeger vooral bestemd voor rondtrekkende mensen en vrienden of familie die op bezoek kwamen bij internationale arbeiders in Dubai. Inmiddels zijn er in Dubai ook tientallen tweesterrenhotels en goedkopere driesterrenhotels die zich vooral richten op toeristen met een kleiner budget. Op die manier kunnen Nederlandse reisorganisaties zoals Sunweb en Arke al pakketreizen aanbieden die rond of net boven de prijs van een los vliegticket liggen. Voorbeelden hiervan zijn de twee Citymax hotels (Citymax Mall of the Emirates en Citymax Bur Dubai) en het wat oudere Arabian Courtyard dat midden in het oude Dubai ligt (bij het Dubai Museum).

Strandhotels

Dubai was al gezegend met een vrij lange kustlijn, de aanleg van het palmeiland Palm Jumeirah heeft voor een enorme expansie van de hoeveelheid kustlijn gezorgd. Het heeft er ook voor gezorgd dat het aantal hotels dat direct aan een strand ligt toe kon nemen. De stranden aan de ‘oude kustlijn’ zijn vooral openbare stranden waar weinig hotels aan te vinden zijn. Wil je met je hotel echt direct aan het strand zitten dan zit je al vast aan één van de duurdere hotels van de Jumeirah Group (Burj Al Arab, Mina A’Salam, Al Qasr, Jumeirah Beach Hotel) of één van de hotels die jarenlang bekend stonden als de luxe hotels van Jumeirah Beach (Royal Mirage, Le Royal Meridien Beach Resort, Hilton Jumeirah, Sheraton Jumeirah Beach). Dit zijn nog steeds dé hotels als je direct aan het strand wilt zitten. Een goed alternatief wordt tegenwoordig geboden door de luxe hotels op Palm Jumeirah zoals het sprookjesachtige Atlantis The Palm. Het strand van dit enorme hotel (>1200 kamers en suites) biedt een prachtig uitzicht op de skyline van het moderne Dubai.

Een goedkoper alternatief waarbij je wel dicht bij het strand zit wordt geboden door de hotels die verwerkt zitten in The Walk. Deze drie hotels (Amwaj Rotana, Sofitel Jumeirah en Mövenpick Jumeirah) worden alleen door een weg gescheiden van het strand. De kamers bieden wel een prachtig uitzicht over Jumeirah Beach.