Reizen naar en in Dubai

Dubai ligt hemelsbreed op een afstand van ruim 5100 kilometer van Amsterdam. Dť manier om deze afstand te overbruggen is natuurlijk per vliegtuig. Bijna honderd procent van alle Nederlandse bezoekers aan Dubai komt per vliegtuig aan. Andere manieren zijn per boot (onderdeel van een cruise) of per auto. Als je vanuit Amsterdam naar Dubai wilt rijden met de auto of motor dan ben je minimaal 6700 kilometer onderweg en passeer je waarschijnlijk tien landen waaronder SyriŽ, Irak en Saoedi ArabiŽ. Geen echt toeristische route. Op deze pagina bieden we informatie over vliegen naar Dubai en reizen in Dubai.

Dubai bezienswaardigheden

Dubai kent veel indrukwekkende projecten en staaltjes van prachtige moderne architectuur. Aangevuld met het oude Dubai heb je een prachtige mix van bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie in Dubai kunt bezoeken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Dubai op een rijtje gezet:
Dubai bezienswaardigheden top 10

Vliegen naar Dubai

Vanaf Amsterdam, Brussel en DŁsseldorf gaan er meerdere vluchten naar Dubai, waarvan de meeste rechtstreeks vliegen. KLM onderhoudt al jarenlang een rechtstreekse dagelijkse verbinding met Dubai. Inmiddels heeft KLM op deze route concurrentie gekregen van Emirates. Deze luchtvaartmaatschappij uit Dubai vliegt sinds 2012 met megajumbo Airbus A-380 tussen Amsterdam en Dubai. TUI fly en Transavia onderhouden in het winterseizoen (eind oktober tot eind april) ook een verbinding met Dubai. Deze twee maatschappijen vliegen met kleinere toestellen dan KLM en Emirates, waardoor er op de terugweg een tussenstop ingelast moet worden om te tanken.

De vliegtijd van een rechtstreekse vlucht naar Dubai bedraagt zes tot zeven uur. In de regel duurt de terugvlucht iets langer dan de heenvlucht. Dat komt omdat er in westelijke richting sprake is van wind tegen door de luchtstromen op vlieghoogte.
Alles over vliegtickets naar Dubai lees je hier

Aankomst in Dubai

In Dubai kom je met KLM aan in Terminal 1. Dit is de oudere internationale terminal die rond de millenniumwisseling grondig verbouwd is. Vlieg je met Emirates dan kom je aan in de gloednieuwe Terminal 3. Deze moderne terminal van Dubai International Airport is vrijwel geheel gewijd aan de luchtvaartmaatschappij Emirates.
Transavia arriveert tegenwoordig op Terminal 2. Dit is de terminal die gebruikt wordt voor regionale vluchten en voor sommige low cost airlines zoals Transavia. Omdat de aankomst van Transavia vroeger ook wel op Terminal 1 was, moet je voor de zekerheid zelf controleren of jouw Transavia-vlucht ook daadwerkelijk op Terminal 2 aankomt.
Sinds het winterseizoen 2014/2015 vliegt TUI (het vroegere Arke) op Al Maktoum International Airport (DWC) in plaats van op Dubai International Airport (DXB).

Als houder van een Nederlands paspoort hoef je tegenwoordig niet meer vooraf een visum te regelen. Na de meestal vrij lange rijen voor de balies van de immigratiedienst krijg je een inreisstempel in je paspoort. Hiermee heb je gedurende dertig dagen toegang tot Dubai.

Reizen vanaf Dubai International Airport

Als je een pakketreis geboekt hebt dan is vervoer vanaf de luchthaven vrijwel altijd inbegrepen. De host/hostess van de reisorganisatie zal de gasten bij de uitgang opwachten. De transfertijd naar de accommodatie heeft met twee factoren te maken: ligging en de volgorde waarin de verschillende accommodaties aangedaan worden. Wie op eigen gelegenheid wil/moet reizen vanaf het vliegveld die heeft diverse opties. De meeste mensen kiezen voor een taxi. Dit is veilig, snel en relatief goedkoop. De taxiís in Dubai vallen onder een staatsbedrijf, waardoor er vaste metertarieven gehanteerd worden. Voor vertrek vanaf de luchthaven geldt er een startbedrag van enkele euroís. Veel accommodaties bieden ook een transferservice aan. De kosten die voor deze dienst gevraagd worden staan in geen verhouding tot een normale taxiprijs. Aangezien er altijd voldoende taxiís bij het vliegveld staan adviseren wij om gewoon zelf een taxi te pakken.

Een tweede manier om vanaf het vliegveld naar Dubai te reizen is via de Dubai Metro. Dit nieuwe metrostelsel verbind de luchthaven met het centrum van Dubai, Downtown Dubai (bij Dubai Mall en Burj Khalifa) en Dubai Marina. Indien je hotel niet vlak bij een metrostation ligt zul je voor het laatste deel een taxi nodig hebben.

Een derde manier om naar/van het vliegveld te reizen is door middel van een huurauto. Of dit aan te raden is bij een eerste bezoek aan Dubai is te betwijfelen, gezien het soms hectische verkeer in Dubai en de soms zeer slecht geregelde omleidingen en wegversperringen. Wie Dubai al een beetje kent (dus niet constant op een kaart hoeft te kijken) die kan vanaf beide terminals een auto huren bij diverse autoverhuurders. Vaak krijg je een beter tarief als je vooraf online je reservering maakt.

Reizen in Dubai

De afstanden in Dubai zijn best groot. Binnen sommige gebieden kun je afstanden te voet overbruggen, zoals Deira, Bur Dubai, Downtown Dubai en Dubai Marina / Jumeirah Beach Residences. Voor de tussenliggende afstanden ontkom je niet aan gemotoriseerd vervoer. De Dubai Metro is een ideaal vervoermiddel om grotere afstanden te overbruggen. Taxiís zijn wat duurder, maar maken je meer flexibel wat betreft start- en eindpunt. Taxiís en Dubai zijn door de vastgestelde relatief lage tarieven vrij goedkoop. Waar je wel rekening mee moet houden als je per taxi reist is de verkeersdrukte. Dubaiís belangrijkste snelweg, Sheikh Zayed Road, is tijdens spitsuren niet zelden een bron van verkeersellende. Ook de bruggen over de Dubai Creek zijn niet zelden plekken die voor opstoppingen zorgen. De verkeersdrukte is ook iets waar je rekening mee moet houden als je zelf met de auto op pad gaat in Dubai.

Wie een hotel op Palm Jumeirah boekt die moet er overigens rekening mee houden dat het vinden van een taxi, zowel heen als terug, niet altijd even gemakkelijk is. Omdat vooral de twee vertakkingen van de Palmeilanden afgelegen liggen zijn taxichauffeurs er niet dol op om naar deze uithoeken in Dubai te reizen.

Een goedkope manier om in Dubai te reizen is per bus. Dubai kent een redelijk goed busnetwerk met moderne bussen. De vraag is echter of je als toerist niet beter af bent met de combinatie van metro met eventueel taxi dan met de bus. Een bus die juist speciaal voor de toeristen is, is Big Bus. Dit zijn rode dubbeldekkerbussen die volgens het hop on, hop off principe een tweetal vaste routes rijden overdag. Ze komen langs de meeste belangrijke bezienswaardigheden. Je kunt voor een vast bedrag onbeperkt uitstappen en weer opstappen. Houd er wel rekening mee dat de rijtijden beperkt zijn. Aan het begin van de avond rijdt de laatste bus haar rondje. Sinds enkele jaren is er wel een speciale nighttour. Dit is een rondreis door een stukje van Dubai waarbij je in principe gewoon aan boord van de bus blijft zitten. Je kunt je Big Bus Dubai tickets vooraf via internet kopen.

Fietsen

Wie zijn/haar leven beu is die kan proberen te gaan fietsen in Dubai. Anders moet je het gewoon laten. De wegen in Dubai zijn totaal niet berekend op fietsers. Ook de automobilisten in Dubai houden weinig tot geen rekening met fietsers. De enige plekken waar je fietsers ziet is in de oude stadskernen van Dubai. Toeristen zie je eigenlijk zelden tot nooit fietsen. Er zijn bij ons ook geen fietsverhuurbedrijven in Dubai bekend.

Autorijden in Dubai

Zelf autorijden bied je tijdens een vakantie altijd heel veel vrijheid. In een stad als Dubai waar de onderlinge afstanden soms vrij groot zijn is een huurauto een ideale manier om zoveel mogelijk van Dubai te zien. Houd er wel rekening mee dat het verkeer in Dubai voor buitenstaanders erg hectisch kan zijn. Wie Dubai niet op zijn minst een beetje kent die zal mogelijk moeite hebben om veilig de juiste afslagen te nemen. Een navigatiesysteem kan helpen. Nadeel is wel dat er regelmatig wegomleidingen zijn of dat de wegsituatie dermate aangepast is dat de kaart op de tomtom of ander navigatiesysteem niet meer up-to-date is.

Waar je in Dubai zeker ook rekening mee moet houden is dat alcohol in het verkeer absoluut niet toegestaan is. Er is een zero-tolerance beleid op het gebied van drank in het verkeer. Er vinden geregeld controles plaats..

Meer info over Dubai

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Dubai:
alles over Dubai
bijzondere plaatsen in Dubai
Dubai in ťťn dag
Dubai tips
Dubai top 10
Dubai informatie
Dubai informatie
Dubai nieuws & tips
Dubai vakantie

Abu Dhabi voor beginners

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Dubai ligt een ander populair emiraat: Abu Dhabi. Ook over Abu Dhabi is er een 'voor beginners'-site gemaakt waarop je veel handige informatie en tips over Abu Dhabi kunt vinden:
Abu Dhabi voor beginners

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy